top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

В Сєвєродонецьку презентують оперу 'Дон Жуан'

Проект "Музику чути крізь стіни" об'єднає артистів з України, Німеччини, Білорусі, Польщі, Литви та Вірменії.



Де: Луганський обласний музично-драматичний театр, Сєвєродонецьк

Коли: 28 серпня 2018 року


«Музику чути крізь стіни» - новий оперний проект в Луганській області, що реалізується об'єднанням VladOpera e.V. (керівник Петер Шварц) та партнерами. Він об’єднає понад 100 людей з України, Німеччини, Білорусі, Польщі, Латвії, Литви та Вірменії у постановці опери Моцарта «Дон Жуан».


У музичній виставі візьмуть участь музиканти й співаки Луганського обласного академічного музично-драматичного театру, Луганської обласної філармонії (внутрішні біженці, які рятувалися від військових дій у самопроголошеній ЛНР). Після переїзду в Сєвєродонецьк театральна трупа й музиканти оркестру зіткнулися з труднощами: відсутність репетиційної бази, концертного залу і т.п.


Організатори вважають, що опера Моцарта (написана напередодні Французької революції в 1787 році) нині є дуже актуальною, адже віддзеркалює період бурхливих соціальних змін.


«Дія опери відбувається в період соціальних потрясінь, її герої цілком знаходяться під владою радикальних змін: вони живуть в епоху зростаючого еротизму, що породила Дон Жуана, який, у свою чергу, одразу приймає правила гри. Але в той же час він уособлює утопію: світ без обмежень, світ абсолютної особистої свободи...» - Торстен Келле, режисер-постановник.


Режисер з Німеччини, який здійснив більш ніж 30 постановок у Берлінській державній опері, також працював у оперних театрах Мюнхена, Мілану, Мадрида, Барселони, Брюсселя, Амстердаму, Копенгагена, Нью-Йорка та ін, втілить концепцію "Дон Жуана". Співрежисери вистави – Ігор Білиць і Олексій Доричевський.


Вже з наступного місяця розпочнеться репетиційний період в Сєвєродонецьку (16 липня — 27 серпня), прем’єра опери в Сєвєродонецьку відбудеться 28 серпня.


Проект проходить за підтримки Голови Луганської обласної державної адміністрації Юрія Гарбуза.


Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини, Фондом ZEIT, культурним фондом Allianz і Міністерством науки, досліджень і мистецтв федеральної землі Баден-Вюртемберг (Німеччина).

bottom of page