top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

UK vs UA theatre stories

19 червня у Pinchuk Art Centre відбудеться презентація нового проекту від команди «Yellow Blue Strategy» «I am Ukrainian Cultural Diplomacy, UK vs UA theatre stories».



Коли: 19 червня 2019 року, 19:00

Де: One Love Coffee (PinchukArtCentre).


Ведучою вечора виступить випускниця Оксфордського університету, лідерка та засновниця «Жовто-Блакитної стратегії» Ліза Ясько.


Зустріч буде присвячено українській культурній дипломатії та можливостям економічного розвитку, зокрема в театральній сфері. Спеціальні гості з Кембріджського університету, а також спікери – представники двох театральних компаній від України та Великобританії розкажуть про значення міжнародної співпраці та важливий досвід у культурній дипломатії.


Спеціальною гостею з Великобританії стане Марія Монтегю (Maria Montague), випускниця університету Кембриджа, яка вивчала там український театр. Марія представить Night Train Theatre Company та розповість про унікальні кейси міжнародного культурного взаємообміну.


Night Train Theatre Company покажуть першу в світі англомовну версію твору «Маклена» – інтерпретацію відомої п'єси Миколи Куліша 1933 року: з лялькою, фізичним театром та оригінальною партією. Це доводить, що твір Куліша не обмежується кордонами однієї національності, залишаючись потужно-актуальним понад 80 років після його написання.



Спікером від України виступить композитор, співзасновник та продюсер незалежного театру «Мізантроп»Дмитро Саратський. Цього року український колектив братиме участь в одному з найбільших світових театральних фестивалів Edinburgh Festival Fringe. Вже підписано контракт на показ 10 вистав з 2 по 10 серпня у рамках вільної програми. Це чудова можливість розказати всьому світу про сучасний незалежний театр України і поділитися своїм мистецтвом з глядачами більше, ніж 40 країн світу. Вистава гратиметься англійською мовою. Треба зазначити, що у новітній історії український театр брав участь у цьому фестивалі більше ніж 10 років тому, а незалежний театр їде до Единбургу вперше.



Спікери розкажуть реальні історії про створення двох театрів, про культурний контекст та особливості продюсування у театральній сфері.

Із аудиторією поговоримо про культурну дипломатію України в цілому та про реальні можливості для розвитку креативної економіки та малого театрального бізнесу. У форматі живої дискусії спробуємо з’ясувати як запустити та примусити функціонувати сучасний театр як в Україні, так і у Великобританії.



Дмитро Саратський про важливість заходу та свою участь у ньому:

“Мені здається, що роль культурної дипломатії у становленні інтелектуального і загального іміджу нашої країни в світі - вкрай важлива. Ключові європейські і світові країни, незалежно від розміру своєї території і чисельності населення, які є головними експортерами культури - активно займаються популяризацією своїх культурних традицій, ідей і цінностей в міжнародному масштабі. Нам здається, що театр, - це один з найбільш вдалих видів мистецтв, що служить цим цілям. Тобто, культурна експансія найбільш ефективно втілюється у перформативній театральній формі. Ми вважаємо, що налагодження комунікацій між Україною і світом – це один з кращих шляхів розвитку культури, тому намагаємося в цьому напрямку працювати. Наша участь у фестивалі Fringe переслідує саме цю мету. Ми хочемо показати, чим є актуальний український театр сьогодні і зрозуміти: чи перебуваємо ми в актуальному культурному полі, чи доведеться надолужувати»


А після офіційної частини на гостей чекатиме сюрприз. Свої ексклюзивні перформанси покажуть британська театральна компанія Night Train Theatre Company та український театр «Мізантроп» (Misanthrope theatre).





Вхід - вільний, реєстрація за лінком:

Посилання на fb івент:

Misanthrope Theatre PR

+380672086969

Anna Zavalskaya

bottom of page