top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

'Сорочки і черевики': walk a mile in someone else's shoes

Updated: Aug 4, 2018


У Києві, Львові, Херсоні та Харкові покажуть хореографічний проект про культурні особливості українців та американців.


Де: НЦТМ ім. Леся Курбаса

Коли: 14 та 15 серпня о 20:00


Танцювальний спектакль Shirts & Shoes - колаборація хореографів Пітера Кайла (США) і Антона Овчіннікова (Україна) в рамках проекту Dancing through translation. Його мета - дослідження мови тіла як носія культури і віднайдення способу її фіксації через текст.


Фото Олександр Доловов


Культура корениться не лише у традиціях, одязі, мові, кухні. Тіло - теж носій культури. З цієї позиції ми спостерігаємо за тим, у який спосіб люди різних національностей виконують ті або інші повсякденні дії.

Протягом року хореографи спостерігали за людьми на вулицях різних міст України та США, записували рухи, ходу та жестикуляцію на відео, робили нотатки. Потім українські танцівники Ярослав Кайнар, Олена Чучко, Вікторія Лось, Ірина Клименко намагалися пластично відтворити зафіксовані характери, пропонували власні ідеї та спостереження.


Фото Олександр Доловов


Ми досліджували рухи, описували їх, перекладали англійською і відправляли Пітеру. Він читав і намагався відтворити. Після цього обмінювалися враженнями від результатів. Але це все не для того, аби зрозуміти як хто рухається в тій чи іншій країні, а для віднайдення універсальної мови перекладу.

У подальшому процесі дослідження хореографи звернули увагу на особливості тих чи інших виразів, пов'язаних з тілом і рухом. Зокрема на прислів'я та приказки обох країн та сенс, який вкладають в обмін одягом у різних культурах. В результаті вийшов спектакль-роздум про те, що нас відрізняє і що робить нас споріднює.


Фото Олександр Доловов


Саунд-дизайном вистави займалися Тетяна Хорошун і Марія Тітова. Синтезовані записані партії вони міксують із живим виконанням музичних ефектів.


Фото Олександр Доловов


Перші покази відбудуться 14 та 15 серпня в Києві.

17 серпня - у Львові, 19 серпня - у Херсоні та 22 серпня - у Харкові, на фестивалі "Живи!".


Детальніша інформація - на сторінці проекту в Facebook.


Вистава створена за підтримки Фонду Громадянської Дипломатії Посольства США в Україні на честь 25-річчя дипломатичних відносин між Україною та США.



bottom of page