top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

Прем’єра! Class Act: Схід-Захід – 2018

У Києві покажуть виставу за текстами підлітків з Авдіївки та Чопу, в рамках соціально-культурного проекту Class Act: Схід-Захід – 2018.


Де: Великий зал Національної музичної академії імені П.І. Чайковського

Коли: 3 липня 2018 року, 19:00


20 підлітків зі Сходу та Заходу України (Авдіївка/Чоп) протягом п’яти днів пишуть п`єси. В наступні п’ять діб їх втілюють на сцені провідні режисери та актори країни.



Фото надано прес-службою проекту Class Act:Схід-Захід 2018



Формат Class Act був розроблений у Великій Британії у 1997 році, в одному з найбільших театрів Шотландії «Треверс» (Traverse). Задля спільної роботи над проектом до Києва з Единбургу приїхала засновниця Class Act Нікола МакКартні (Nicola McCartney), драматург та професорка Школи літератури, мов та культур Единбурзького університету (School of Literatures, Languages and Cultures at the University of Edinburgh).


Цьогорічний Class Act: Схід – Захід уже третій для України. Його мета — налагодження діалогу між жителями Західної та Східної України. Учасників обирали навесні з-поміж учнів школи №4 прифронтового м. Авдіївка (що поблизу зруйнованого Донецького аеропорту) і школи №1 м. Чоп (на кордоні зі Словаччиною та Угорщиною). Діти отримали завдання написати твори, за якими і були відібрані до участі в проекті.


Фото надано прес-службою проекту Class Act:Схід-Захід 2018



Незмінною кураторкою проекту Class Act: Схід – Захід є український драматург та сценаристка Наталя Ворожбит («Кіборги» та «Дике поле» за романом С. Жадана «Ворошиловград»). Її п`єси знайшли втілення не лише в Україні, а й у Великій Британії, Німеччині, Литві тощо.


«Написання п’єс, проговорювання важливих тем має творчий і терапевтичний ефект, підвищує самооцінку підлітка. Це спосіб відкрити один одному Схід і Захід України, зруйнувати стереотипи, які поселені в наших головах телебаченням, вихованням і т.п. Це популярізація соціальних проектів. Ми бачимо, як добре працює цей формат, і хочемо, щоб його підхопили інші творчі люди по всій Україні. Клас Акт може бути різним: в межах однієї школи і одного міста, в поєднанні різних міст і шкіл, це однаково важливо завжди...», - розповідає про Class Act: Схід-Захід Наталя Ворожбит.

Також у проекті задіяні драматурги Ольга Мацюпа (Люблін-Львів), Павло Ар'є (Львів), Марина Смілянець (Київ), Джек Кловер (Оксфорд).

Фото надано прес-службою проекту Class Act:Схід-Захід 2018



У постановочному процесі задіяна професійна команда режисерів, художників та акторів. Головним режисером уже вдруге виступає Максим Голенко («Королева краси» у театрі «Золоті ворота», «Кицюня» та «Віталік» у Дикому театрі). Під його керівництвом працюють зірки українського театру та кіно: Римма Зюбіна, Олексій Вертинський, В’ячеслав Довженко, Анна Кузіна, Роман Ясіновський, Тетяна Міхіна. Окрім них до проекту долучається телеведучий Майкл Щур.


Музику до вистави створить дует кінокомпозиторів Антона Дегтярьова та Володимира Бабушкіна «Ptakh_Jung».


Фото надано прес-службою проекту Class Act:Схід-Захід 2018



Римма Зюбіна бере участь у проекті Class Act: Схід-Захід від самого початку у

2016-му. Актриса зізнається, що цей рік особливий для неї:

«Я народилася в Ужгороді, прекрасно знаю Закарпаття і його особливості. Коли дізналась, що цього року Захід представлятиме саме ця область, то порадила кураторці проекту Наталці Ворожбит обрати дітей з угорської чи румунської школи. Якщо взяти українські території з компактним проживанням угорців – Виноградівський, Берегівський райони – нам там працювати і працювати. Там люди живуть своїми територіальними громадами. Майже не розмовляють ні російською, ні українською. Вони відокремлені від суспільно-політичного життя України. Те саме і з румунами Закарпаття. І ми маємо там таку бомбу уповільненої дії, як в Криму і на Донбасі. Цього року до участі у проекті обрали дітей з прикордонного Чопу. А вони, окрім проблем, які я озвучила, ще гарно знайомі з темами контрабанди і заробітчанства. Class Act: Схід-Захід - це справа моєї совісті, мого серця».

Фото надано прес-службою проекту Class Act:Схід-Захід 2018


«Для мене Class Act: Схід-Захід – це один з найкращих соціальних проектів, який допомагає дітям тепер і зараз. Тут здійснюються їх мрії. Дитина нарешті може бути собою, не зважаючи на думку будь-якої суспільної групи. Просто бути собою – це напрочуд важливо», - коментує актор Роман Ясіновський, котрий вже втретє є учасником проекту.

Фото надано прес-службою проекту Class Act:Схід-Захід 2018


«Такі проекти, як Class Act: Схід-Захід - це надія на те, що люди будуть говорити один з одним, адже у всіх нас спільне бажання - бути почутими, аби нас зрозуміли, прийняли і полюбили» - зазначає відома акторка Анна Кузіна.


ВХІД ВІЛЬНИЙ ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ https://goo.gl/forms/l4NgiWT3zWrrlEet2


Проект здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Проект реалізується за підтримки програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

Інформаційна та технічна підтримка – Телеканал СТБ.

bottom of page