top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

Pre-parade: готуємо місто до нового

З 23 по 25 травня в Харкові, за ініціативи творчих об'єднань, професійних театрів та музикантів міста, відбудеться театрально-урбаністичний фестиваль Parade-fest. Травневі дні стануть підготовчим етапом до тижневого фестивалю у вересні.



Коли: 23 - 25 травня 2019 року

Де: м. Харків (локації див. у програмі нижче)


Тема цього року - «Насилля та утопії». Ми поговоримо про створення утопій як основи для маніпулювання суспільною думкою, про насилля в сім’ї, буллінг, агресивний простір для «інших» - людей з інвалідністю, представників різних національностей, віросповідання.

Окрім того, фестиваль Parade-fest традиційно говоритиме про “право на місто”, право жити в ньому та змінювати.


Традиційно, структура фестивалю складається з освітньої, театральної та урбаністичної програм. Освітня включатиме лекції, дискусії, воркшопи. Театральна - виставу «Та, що вмирає» театру «Публіцист» та перформанс “Мистецтво демократії. Мистецтво любові”. Перша висвітлює тему насилля у родині, друга досліджує “власне Я” кожного, його его у контексті суспільства, та прийняття рішень. У проекті наживо зіграють відомі музичні гурти Мантри Керуака, Камера Спостереження та ХОССП.


Урбаністичній програмі присвячено цілий день. “Парад в гаражі” - подія, де кожен бажаючий зможе зробити шовкографічний відбиток на своєму одязі з скетчу Харкова від художників з спільноти Urban Sketchers. А завершить пре-фестиваль виступ гурту Urbanistan у ГаражХабі - соціальній платформі мейкерів та активістів, що відкрита для кожного.



Програма фестивалю:


23 Травня, четвер. Худпром (вул. Мистецтв 15)

o 17:00 Зустріч з Frederic Poty, продюсер театру ляльок з Франції тема розмови:"Соціальна відповідальність та нові типи комуніацій в мистецтві"

о 19:00 Вистава “Та, що вмирає” театр Публіцист

Після вистави розмова про насилля у родині за участі психологів та правозахисників


24 Травня, п'ятниця. Палац Студентів ХПІ (вул. Пушкінська 79/1)

о 19:00 Site-specific вистава "Мистецтво демократії. Мистецтво любові"


25 Травня, субота. ГаражХаб (просп. Гагаріна 41/2)

о 16:00 Лекція "Місто та його утопії" (урбан-дослідник Яро Яковлев)

о 18:00 Вечірка у форматі Print & talk (ви зможете власними руками зробити відбиток міста на своєму одязі за допомогою шовкографії, та скетчів від Urban Sketchers Kharkiv)

о 20:00 виступ гурту Urbanistan


 

Додаткова інформація


Тема 2019 - «Насилля та утопії».

Як пов’язані ці два слова?

Всі найкривавіші диктатори “будували новий кращий світ”. Про “світле чисте майбутнє” говорили і криваві вбивці Андерс Брейвік, Андрій Чикатіло, та ін. Утопії майбутнього, місто як міф, Харків як столиця - зараз це дуже небезпечні наративи, на яких виростає пропаганда, маніпуляції суспільною думкою. Тема насилля буде проговорена в усіх планах. Це і жорстоке поводження в родині, це і буллінг в школі, і агресивний простір до “інших” - людей з інвалідністю, представників інших національностей чи віросповідання. Фестиваль Parade-fest традиційно говоритиме про “право на місто”, право жити в ньому та змінювати.

Звичайно, Parade-fest - це розмова в першу чергу про місто, про всі його пострадняські та імперські травми. Про його спадщину, яка дійсно є вражаючою, адже нам є чим пишатись. І ця розмова не може відбутись без таких слів, як свідоме суспільство та відповідальність. Така розмова не може бути повчальною чи нав’язливою, вона скоріше про осмислення процесів. Бо Парад - це коли обставини стають досвідом, а досвід - мистецтвом.

Parade-fest 2018

Минулого року Parade-fest став найбільшим мистецьким фестивалем міста, ініційованим недержавними організаціями. Не зупиняючись на досягнутому команда фестивалю організувала низку подій протягом року. Освітньо-мистецький проект “Операція: Творча окупація”, під аркою держпрому звучала харківська кобза, бандура, колісна ліра, презентації мистецьких проектів та концерт, де глядачі зручно розташувались на килимах. Проект з Чеським театром Relikty по дослідженю медіа-маніпуляцій на темі військового конфлікту в Україні європейськими ЗМІ. Сценічні читання сучасної української драматургії у театрі Пушкіна кращими молодими режисерами та акторами Харкова. Та багато інших проектів.


Театр Публіцист “Та, що вмирає”

В рамках пре-фестивалю Pre-parade, 23го травня з 19:00 на базі театру Публіцист ви зможете побачити виставу "Та, що вмирає" та взяти участь у обговоренні проблем домашнього насильства та шляхів її вирішення.

Ця вистава - точка поєднання музичного, візуального та перформативного дослідження із соціальною важливістю та відповідальністю.

Насильство починається в родині. Часто батьки, свідомо чи несвідомо, фізично і психологічно травмують дітей і не замислюються, як ця травма відобразиться на їхньому подальшому житті. Ми переконані, що більшість хвороб суспільства — мова ненависті, нетерпимість, жорстокість до людей і тварин, порушення прав людини тощо — великою мірою спричинені психологічними травмами, набутими в дитинстві.

Аби привернути увагу до цієї проблеми, ми, театр "Публіцист" і Харківська обласна фундація "Громадська альтернатива", створили соціальну мультимедійну виставу "Та, що вмирає", за оповіданням сучасної української письменниці Маріанни Кіяновської.

Виставу створено за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Frederic Poty Продюсер, режисер, актор, в минулому програмний директор фестивалю нового цирку та вуличного театру Авіньйон.


Ярослав Яковлев Архітектор, дизайнер, ілюстратор, засновник регіонального представництва Urban Sketchers у Харкові, співзасновник креативного агенства СЯІВО, викладач Харківської школи архітектури. Urban Sketchers Kharkiv https://ru.wikipedia.org/wiki/Urban_Sketchers

https://www.facebook.com/groups/urbansketchersx/

bottom of page