top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

'ПЕНІТА. опера' — спектакль про довічно ув'язнених жінок

В рамках проекту "Довічно важливо" в Україні вперше підготують документальну оперу за інтер'ю з довічно ув'язненими жінками.



Де: Сцена 6, вул. Васильківська, 1

Коли: 11 квітня


"Довічно важливо" — соціально-мистецький проект, у рамках якого відбудеться прем’єра документальної "ПЕНІТА. опери". Авторкою лібрето є драматургиня ​Тетяна Киценко,​ музику написав композитор ​Золтан Алмаші,​ режисер постановки — ​Максим Голенко.


25 квітня прем'єру покажуть також у ​Колонії №54 в Харкові, аби жінки, що стали прототипами героїнь, могли побачити виставу. ​Виставу доповнить концептуальна фотовиставка ​Русі Асєєвої,​ що складатиметься із фото довічно ув’язнених жінок.


Також у рамках проекту відбудуться конференції, круглі столи, презентації правозахисної літератури за участю провідних українських та європейських правозахисників. Медіа-програмою проекту опікуються ​"Харківська правозахисна група" т​а​​ European Prison Litigation Network.​


Україна – єдина країна на території колишнього СРСР, де довічне ув'язнення застосовують не тільки до чоловіків, а й до жінок. Теоретично через 20 років кожна з довічниць має шанс на помилування. Втім, станом на 2018 р. з 24-х довічно ув’язнених жінок на свободу вийшла лише одна. Що чекає тих, хто лишився за ґратами? Чи не суперечить відсутність перспективи вийти на волю пенітенціарній логіці, філософії ​ресоціалізації з подальшою соціальною адаптацією колишнього засудженого в суспільство​загалом? Чи є надія на звільнення? Завдання проекту — почути особисті історії довічно ув'язнених і розповісти їх глядачам.


«​Певна кількість довічників відбувають покарання, хоча злочинцями не є. Разом з тим, в країні фактично не існує процедури виправлення судових помилок. Ця проблема дуже хвилює учасників проекту "Довічно важливо", який зібрав і митців, і правозахисників. Люди різного фаху, різних поглядів і уподобань об’єдналися навколо питання, що турбує усіх свідомих людей​», — куратор медіа-програми проекту, А​ндрій Діденко.

Проект реалізує ГО "Театральна платформа" у партнерстві з European Prison Litigation Network, а також Національною спілкою композиторів, "Київською Камератою", Харківською правозахисною групою.


Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках програми ​Culture Bridges​ та за підтримки Народного депутата України Олександра Грановського.


Детальна інформація та розклад подій на сторінці проекту.

Контакти для ЗМІ:


Анастасія Головненко +38 093 833 70 43

penita.theatre@gmail.com

https://www.facebook.com/dovichno.vazhlyvo


bottom of page