top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

Пам'ять міста. VR-опера Ноктюрн

Культурне об’єднання Hronotop.ua за підтримки КМДА готує проект, в якому VR-технології, музика та історія стануть на захист культурної спадщини міста Києва.


Де: Андріївський узвіз, 18

Коли: 16 – 31 жовтня

Охорона культурних пам’яток – болюча тема для будь-якого міста. Достатньо просто загуглити списки знищених за останні десятиліття історичних будинків (Сінний ринок, флігель-садиба Казанських, будинок, в якому жив Шолом-Алейхем і так далі), аби відчути весь біль і розчарування від того, як роками винищується історичне обличчя Києва.


Команда Hronotop.ua за підтримки Київської міської державної адміністрації долучається до вирішення проблеми, створивши проект «Пам'ять міста. VR-опера Ноктюрн». Мовою мистецтва – найбільш універсальною з усіх мов – через посередництво сучасних технологій містянам дадуть можливість «вислухати» оповіді будинків, тих самих, котрих уже завтра, можливо, не буде на мапі.

Якщо для захисту культурних пам’яток об’єднати новітні технології, музику та історії будинків – ми отримаємо «VR-оперу Ноктюрн» – оперу розчинену у просторі міста.



Основною музичного матеріалу, створеного композитором Сергієм Вилкою, стала опера Миколи Лисенка "Ноктюрн". Для того, аби її прослухати знадобляться смартфон та навушники. Опинившись на локації, потрібно під‘єднатися до Wi-Fi та отримати додаток у форматі відео 360°, і будівля навпроти «розкаже» свою історію.

З подальшим розвитком проекту можна буде влаштувати собі оперну VR-екскурсію, отримавши в тимчасове користування шолом віртуальної реальності.



Першою локацією проекту «Пам'ять міста. VR-опера Ноктюрн» стане будинок за адресою Андріївський узвіз, 18. Тест-драйв буде проводитись з 16 по 31 жовтня 2018 року. VR-шолом та консультацію можна отримати у Літературно-меморіальному музеї Михайла Булгакова (Андріївський узвіз, 13).

Час роботи тест-драйву суголосний годинам роботи музею (10:00 - 18:00).

...

Генеральний партнер та розробник програмного забезпечення – Sensorama Lab.

Автор ідеї – Антон Литвинов.



Вкрай важливо, пам'ятаючи і шануючи минуле, з обережністю вбудовувати його в майбутнє. Пам'ятки міста, подекуди зруйновані, можуть отримати нове життя у цифровій реальності, нагадуючи нам про живу історію міста.



bottom of page