top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

Не ідеальний, але чесний 'Театр за два тижні'

У грудні в Києві відбудеться фестиваль швидкої драми «Мовчання – не золото» - спільний проект Театру Переселенця та Театру ЗА ДВА ТИЖНІ.

Коли: 14 – 16 грудня 2018 року

Де: PostPlay театр (Нижньоюрківська, 3), Izone (Набережно-Лугова, 8)

Фестиваль відбудеться одразу на двох майданчиках: PostPlay театрі (Нижньоюрківська, 31) та Izone (Набережно-Лугова, 8) із 14 по 16 листопада. Протягом 14 днів, починаючи із 1 грудня, провідні українські драматурги Максим Курочкін, Анастасія Косодій, Наталя Блок напишуть п’єси. Ці тексти поставлять режисери з України та Великої Британії Дейзі Хейз, Дмитро Захоженко, Пьотр Армяновський.

Автори проекту вважають, що театр маж бути швидким, тобто оперативно реагувати на події сучасності. При цьому важлива не досконалість, а його чесність. Формат «Театру за два тижні» пропонує структуру, згідно з якою від задуму, написання п’єси та репетицій із режисером до сценічного показу проходить всього 14 днів. Така жорстка концепція, парадоксально, дає велику свободу драматургу та режисеру, вивільняючи їх від тиску часу та грошей.


Куратор фестивалю швидкої драми, британський драматург та режисер Джек Кловер вважає, що в українській театральній сфері досі домінують державні театри. Випускаючи по кілька прем‘єр на рік, вони часто вдаються до «перевіреного», «безпечного» матеріалу:

«Після довгих приготувань, поглинання великої кількості ресурсів, тиск на виставу стає величезним. Ціна «помилки», чи навіть не розрахованого експерименту може бути високою. Тому, у театрах не надто часто ставлять вистави за п`єсами сучасних авторів. Нова драма - це занадто ризикований вибір».

Один з найважливіших драматургів Української нової драми Максим Курочкін каже, участь у проекті – це перш за все професійний виклик самому собі:

«Для мене п‘єса - це інструмент, це ліки, терапія, шанс покінчити із прокрастинацією, яка стає серйозною проблемою нашого часу (і моєю особистою також)».

Програма фестивалю розрахована так, аби кожен глядач мав можливість подивитись усі три вистави. При цьому, в один день гратимуть по дві.

Розклад:

14 грудня Вистава Х: PostPlay театр, 18:00 Вистава Y: IZONE четвертий поверх, 20:30

15 грудня Вистава Z: PostPlay театр, 18:00 Вистава Х: IZONE четвертий поверх, 20:30

16 грудня Вистава Y: PostPlay театр, 18:00 Вистава Z: IZONE четвертий поверх, 20:30

Деталі на сторінці проекту в ФБ: fb.com/theatreintwoweeks


Довідка:

Проект «Театр за два тижні» стартував у Львові у серпні. Результатом двотижневої праці стала вистава «Родина – мать», драматургом та режисером якої став Джек Кловер. У вересні постановку побачили у Харкові та Києві.

Театр Переселенця існує із 2015 року. Його заснували німецький режисер Георг Жено, українська драматургиня Наталя Ворожбит, психотерапевт Олексій Карачинський, актор та режисер Олександр Фоменко. Театр переважно працює із документальним матеріалом, військовими, переселенцями та підлітками у зоні воєнних дій на Донбасі.

Художній керівник – Олександр Фоменко.


 

Фото з репетиції - Артем Галкін

bottom of page