top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

Хто кого в Іншому театрі?

Інтерв'ю з Антонієм Ходоровським - художнім керівником незалежного театру "Інший театр" в Києві. Про плани та можливості незалежної сцени.



За останні декілька років у Києві з’явилось доволі багато незалежних театрів. Один з таких – Інший театр. Про специфіку роботи колективу ми вирішили дізнатися у художнього керівника театру Антонія Ходоровського.


Антонію, чи є у Іншого театру своя концепція? Чим він відрізняється?


Ми пройшли доволі тривалий і тяжкий шлях. Шукали власне обличчя, намагались зрозуміти з яким форматом ми можемо та, що найбільш важливо, хочемо працювати. За останній час усій творчій команді довелось пережити суттєві змін: з'явились нові специфічні вистави, деякі потрапили в архів, бо вже не відповідали нашим уявленням про якісний мистецький продукт, до театру прийшла безліч нових талановитих людей. Наразі, це вже третій творчий наш сезон, в якому ми приготували дві рубрики наших постановок: «гарячі вистави» та «шалені вистави». В першу чергу, це спокусливі комедії, які звертаються до теми людської сексуальності та інтимного життя, а також експериментальні спектаклі, що є різні за жанром, формою і стилістикою, будь-то музична-пластична вистава, політичний фарс, або безбожний треш, на якому не кожен глядач здатен вижити.


Чи є у вас постійна трупа? З якими акторами ви співпрацюєте?


Наразі ми працюємо виключно проектно і в майбутньому не плануємо переходити до моделі репертуарного театру. Це дозволяє уникнути нам так званих театральних інтриг та зберегти дружні відносини між членами колективу. Серед виконавців головних ролей в наших виставах можна помітити не тільки акторів у традиційному їх розумінні, але й особистостей пов’язаних з телебаченням, кіно, модельним бізнесом та інстаграм-блогінгом.


Ви відкриті до співпраці з молодими режисерами?


Так, зараз ми шукаємо молодих режисерів. В нас є декілька доволі незвичайних п’єс, які би ми хотіли запропонувати для сценічного втілення. Заявки можна присилати на електрону адресу - inshiytheatre@gmail.com


Чи є у вашого театру певні табу? Вистави якого формату ніколи не буде у Іншому театрі?


Ми намагаємось не торкатись політичних тем, але, в принципі, до провокаційних експериментів ми готові. Наприклад, у театрі планується вистава, яка звертається до особливостей вітчизняного порнобізнесу.





Більшість Ваших режисерських постановок присвячені сексуальній тематиці. Це якось пов’язано з Вашими особистими переживаннями?


Звісно, ми усією нашою творчою групою сублімуємо. Починаючи від директора, закінчуючи прибиральницею у нашій репетиційній базі. А взагалі, коли переважна кількість вистав у театрах присвячена одним й тим самим соціальним проблемам чи є інсценуванням класичних творів, це ніколи не викликає питань. Тому й не бачу нічого дивного, коли сценічний репертуар складається з не менш важливої частини нашого життя.


Нещодавно ви взяли до репертуару пластичну виставу "Шафа", створену студентами режисерами кіно. Як відбулася комунікація: чи це ви побачили

постановку і вона вам сподобалася, або ж режисери самі вам запропонували її?


Ми давали оголошення про пошук готових театральних проектів у процесі якого й натрапили на трейлер цієї вистави. «Шафа» - це нова інтерпретація давньої історії про Барона «Синя Борода», який, за легендою, перетворював на фарш усіх своїх дружин. Формат постановки доволі незвичний й дозволяє не тільки стати гостем загадкового маєтку Барона, а й поспостерігати за життям слуг, поспілкуватись з ними і, можливо, знайти власну розгадку всього, що там відбувається. Режисерами вистави є надзвичайно талановиті та ексцентричні Юра Катинський та Вікторія Жукова. У цьому вже встиг переконатись глядач на міжнародному фестивалі Wschód Kultury у Польщі, де «Шафа» виступила поряд з такими гуртами від лейбла Івана Дорна , як Yuko та [o]. За словами організаторів, участь таких молодих театральних труп – це скоріш виключення, ніж правило. А переконатись в унікальності цього мистецького проекту можна вже буде восени, коли «Шафа» знову повернеться на велику сцену «Малої Опери».





Які ще проекти плануєте найближчим часом?


Зараз у планах створити імерсивну виставу в snaff-gore-hard стилі. На жаль, подробиць стосовного цього розкрити не можемо.



Розмову вела Богдана Орлеанова

bottom of page