top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

100 років театрові ім. Івана Франка: історія головної сцени України у 7-ми книгах


У січні 2020 року Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка святкуватиме своє сторіччя. До такої визначної дати театр спільно з Видавничим домом "Антиквар" здійснює масштабний проект, присвячений історії та сьогоденню головної сцени України. Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.


Проект складається із серії видань, присвячених історії та сьогоденню Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Різні за форматом та тематичним спрямуванням, видання подають величезну кількість матеріалів — документів, фотографій, ескізів, у яких відбився творчий шлях франківців. Вперше буде видано популярну історію театру ХХІ століття, яку дослідила театрознавець Ганна Веселовська. Серед видань — альбом театральних робіт відомого фотохудожника Віктора Марущенка, а також художній альбом, присвячений усім сценографам, котрі працювали у театрі протягом ста років. В рамках проекту також створено презентаційні флеш-накопичувачі із записами 7-ми знакових фільмованих вистав франківців. Це все — цікавий та цінний матеріал, який буде збережено та оприлюднено. Усі матеріали видань та ідея проекту належать Національному академічному драматичному театру імені Івана Франка.


Перелік видань, що увійшли до проекту


1. «Сценографія. Пошуки власної естетики (1920–2020)»: художній альбом, присвячений творчості митців, які співпрацювали з театром протягом століття. Упорядник: головний художник театру Андрій Александрович-Дочевський.


Цей альбом є першим спеціальним виданням, присвяченим саме франківцям-художникам, і в цьому його унікальність. Щоб окреслити певні мистецькі тенденції, притаманні різним періодам існування Театру, та осмислити пошук художньої форми як змісту часу, упорядники умовно розділили матеріал на чотири частини. Перший розділ охоплює 1920–1930-ті роки, коли можна простежити вплив європейського ар деко та вітчизняного супрематизму. Другий присвячено 1940–1950-м рокам, що характеризуються тотальним пануванням соцреалізму. Третій розділ — 1960–1980-ті роки, позначені відносною свободою та народженням самого поняття «сценографія». У четвертому розділі представлені 1990–2010-ті роки, тобто сучасність із притаманними їй новітніми технологіями, багатовекторністю, розмаїттям мистецьких форм, колажністю прийомів, постмодерністським культурологічним цитуванням. Відбираючи твори для альбому, видавці прагнули продемонструвати майстерність художників, які співпрацювали та співпрацюють з Театром ім. Івана Франка, їхній смак, а також самобутність у контексті європейської культури.



2. «Більше, ніж театр»: 2001-2012. Монографія доктора мистецтвознавства Ганни Веселовської, присвячена діяльності театру в період художнього керівництва Б. Ступки. Десятирічна історія славетного сценічного колективу, сценічні роботи видатних постатей української і світової культури – в монографії провідного театрознавця, доктора мистецтвознавства Ганни Веселовської «Більше ніж театр. Національний театр імені Івана Франка. 2001-2012».


У книзі доктора мистецтвознавства Ганни Веселовської досліджено історію Театру ім. І. Франка у перші 12 років ХХІ століття, коли його художнім керівником був легендарний Богдан Ступка. За влучним висловом автора, він «підхоплював і стверджував очевидний європейський тренд: національна сцена передусім покликана представляти мистецькими засобами пріоритети громадянського суспільства та державницьку позицію країни, а не самобутність етносу». У цей період франківська сцена стала «справжньою відкритою територією, де класичні фольклорно-побутові постановки з’являлися поруч із вишуканими естетськими екзерсисами, а масштабні технологічні вистави сусідили з монологічними спектаклями-сповідями». Усе це надало безліч можливостей не тільки акторам чи режисерам, а й представникам багатьох інших театральних професій — сценографам, композиторам, хореографам. «Репертуар перестав бути прогнозованим: українські тексти, європейські, а далі — весь світ, Захід і Схід… Усе зійшлося на франківській сцені протягом десятка років…»


3. «Франківці. Миттєвості»: зібрання ексклюзивних фото, знятих у 1979-2019 роках майстром театральної фотографії Віктором Марущенком.


Знаний фотохудожник Віктор Марущенко — перший і по суті єдиний в Україні саме театральний фотограф. Любов до театру прищепив йому великий сценограф Данило Лідер, з яким Марущенко співпрацював і дружив з середини 1970-х. Відтоді й беруть початок його франківські фотохроніки.

Автор текстів до фотоальбому — не менш відома й закохана в театр людина, театральний критик Віталій Жежера. «Помітно, що декотрих франківців Віктор Марущенко фотографував часто й багато, — пише він. — І не лише Богдана Ступку чи Анатолія Хостікоєва, а й тих, хто тоді щойно дебютував на цій сцені. Людмила Смородіна, Наталія Сумська, Лариса Руснак, Ірина Дорошенко — щоразу ціла галерея фотопортретів. Можливо, це була закоханість — зрештою, цілком зрозуміла. Але було й ще дещо — напівусвідомлена пристрасть фотохудожника, який хоче збагнути таємницю нових облич. Вони часто не були схожі на „класичних“ франківців — навіть у традиційних народних комедіях, навіть у п’єсах Коломійця, навіть… навіть у житті».


4. «Альманах прем’єр»: чотиритомне видання-презентація вистав театру 2016, 2017, 2018, 2019 років. Автор ідеї: Михайло Захаревич. Кожен з чотирьох випусків «Альманаху» презентує репертуарні оновлення франківців за певний рік — з 2016-го до 2019-го. Яскраві фоторепортажі з прем’єр супроводжуються переліком дійових осіб і виконавців, короткими історіями постановок, коментарями критиків. До видань увійшли спектаклі, які можна побачити на основній та камерній сценах театру.


«За минулі 100 років накопичилась величезна кількість матеріалів — документів, фотографій, ескізів, інших артефактів, що дозволяють простежити «біографію» Театру. Вони зберігаються не тільки в нашому архівному фонді, а й розпорошені по архівах Вінниці, Києва, Харкова, Донецька, Кам’янця-Подільського... І саме видання, присвячені франківцям, дозволяють зібрати, упорядкувати й ретельно дослідити історію від заснування до сьогодення», — Михайло Захаревич, директор-художній керівник


Як отримати видання


Завдяки підтримці УКФ всі видання, здійснені в рамках цього проекту, розповсюджуються безкоштовно.

Спеціалізовані бібліотеки, культурно-мистецькі установи та вищі навчальні заклади отримають комплекти видань поштою за рахунок організаторів. Приватні особи та непрофільні організації мають оплатити доставку самостійно. Доставка здійснюється поштовим оператором "Укрпошта". Щоб замовити видання, яке вас цікавить, потрібно заповнити цю гугл-форму: https://forms.gle/CnJB7x19gP8hgeQn8



Перелік вистав, виданих на флеш-накопичувачах


В рамках проекту створено презентаційні брендовані флеш-накопичувачі із записами 7-ми знакових фільмованих вистав франківців. Флеш-накопичувачі з виставами розповсюджуватимуться серед навчальних закладів та мистецьких установ, а також самим театром Франка:

  • Украдене щастя (1940)

  • Фараони (1961)

  • Украдене щастя (1979)

  • Майстер і Маргарита (1987)

  • Тев’є-Тевель (1989)

  • Кайдашева сім’я (2007)

  • Morituri te salutant (2013)


«Стратегічним напрямом діяльності Видавничого дому «Антиквар» є популяризація вітчизняної культурно-історичної та мистецької спадщини через реалізацію ґрунтовних академічних і науково-популярних видавничих проектів. Зокрема, нашу «Театральну бібліотеку» складають книги відомих українських театрознавців, режисерів, акторів... ВД «Антиквар» надає безкоштовну редакційну передплату на журнал і книги власного видавання всім художнім та історичним музеям, науковим і спеціалізованим бібліотекам України», – Ганна Шерман, театрознавець, директор ВД «Антиквар».

Контактна інформація:


Фільм про проект: https://www.youtube.com/watch?v=6yXd8k2yTQE&t=1s

Сторінка проекту у Facebook: https://www.facebook.com/FrankoTheatre100anniversary

Сайт «Антиквара»: https://antikvar.ua/

Фейсбук-сторінка «Антиквара»: https://www.facebook.com/antikvarua/

067-445-66-82, shermanna@gmail.com – Ганна Шерман, директор ВД «Антиквар»

063-217-10-27, lasteann@gmail.com – Анна Терлецька, менеджер ВД «Антиквар»



bottom of page