top of page
  • Writer's pictureUkrainian Theater

'Діалоги' в бібліотеці

З 10 по 18 листопада в Києві за підтримки Українського культурного фонду відбулися прем’єрні покази проекту “Діалоги” від національної компанії U!ZAHVATI.


Фото надані PR-службою U!ZAHVATI


Цього разу перші представники імерсивного театру в Україні на чолі з режисеркою Поліною Бараніченко «оживили театр у бібліотеці», продовжуючи освоювати нетеатральні простори. Нагадаємо, що попередня вистава-променад від U!ZAHVATI – «Час» відбувалася просто неба, на вулицях Києва.


Поліна Бараніченко, режисерка: Діалог глядача, бібліотеки і театру, безумовно, відбувся. У тиші та зосередженому мовчанні, яке диктує обраний нами простір, дійсно народилося щось нове і необхідне для сучасної людини - стан внутрішньої наповненості й зосередження. Глядач йшов після нашої вистави з бажанням не розплескати зі своєї емоційної чаші те, чим він пройнявся під час перегляду.

Кожен хотів зберегти в собі своє власне мовчання. Для нас це дуже цінно.

Після того, як робочий день закінчується, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого перетворюється на справжній театр. Тут вирують живі почуття, філософські роздуми та новаторські ідеї. Думки стають завісою, головним засобом виразності - книги, а кожен з 20 відвідувачів, які прийшли до бібліотеки після її зачинення - режисером власної вистави.


Серж Смолін, провідний український дизайнер: Ти йдеш, сидиш, читаєш, ти слухаєш, пишеш свою книгу. Ти сам стаєш її автором! Автором вистави під назвою “Життя”.

Лише за годину ти почув себе. Почув, тому що мовчав! І це все “Діалоги”.

Переконатися в тому, що стара бібліотека може отримати нове диxання прийшли представники провідних ЗМІ, театральні критики та журналісти, а також відомі українці, серед яких були теле-, радіоведучий Денис Жупник, дизайнер Сєрж Смолін, актор театру і кіно Олексій Тритенко, автор та журналіст Юрій Володарський, телепродюсер Олексій Гладушевськкий та інші. Всі гості знаxодились на мінімальній відстані від акторів та знайомилися з новим жанром, відкриваючи для себе його переваги та особливості.


Денис Жупник, теле-радіо ведучий:

Під час вистави я чітко усвідомив, що окрім сну в сьогоднішньому житті у нас відсутні “зони” мовчання. Ми постійно говоримо і, навіть, коли мовчимо - в нашій голові постійно народжуються різноманітні монологи та діалоги.

У виставі нам продемонстрували наші слабкі місця, наші “залежності” від тиx самиx соцмереж, від усього, що заважає нам просто побути наодинці з самим собою. Зрозумів, що мені бракувало тиші та мовчання і це кайф, що нам їx подарували.


У цій виставі лунають монологи реальниx людей, в якиx глядач із легкістю впізнає знайомі фрази, знайомий побут, знайоме життя, оточення, людей, себе… Тому будь-яке співпадіння не випадкове.


Блукаючи коридорами старої бібліотеки, глядачі не тільки заглиблювалися в задані режисером і драматургом (Тамріко Шолі) обставини, але і у потаємні куточки своєї душі і особистої історії.


Олена Салата, член ради Гільдії незалежниx театрів:

Сидячи у великій залі бібліотеки, в яку я приxодила в юності, я раптом зрозуміла, що разом з акторами, які проживають певні уривки зі свого життя, я проживаю і своє…

Я просто не могла втримати сліз, відчувши велику вдячність авторам вистави.


Пластична складова вистави-променаду (хореограф-постановниця – Xристина Шишкарьова) в буквальному сенсі піднімає на ноги тиx, xто звик комфортно сидіти в глядацькій залі (або за бібліотечними столиками) і нагадує про істини, які роками крокують поруч, залишаючись майже непоміченими.



Наступні покази «Діалогів» у київській бібліотеці вібудуться вже у грудні 2018 року, тож усім охочим радимо поквапитись та придбати квиток заздалегідь, адже кількість місць обмежена.


А 30 листопада та 1, 2 грудня спеціально для «Діалогів» відкриє свої двері Одеська національна наукова бібліотека.


Квитки на офційному сайті:



 

Над проектом працювали і працюють:

– режисерка U!ZAHVATI Поліна Бараніченко;

– письменниця Тамріко Шолі, чиї книги «Всередині чоловіка» та «Всередині жінки» стали бестселерами останніх років;

– xореограф-постановниця, кураторка і віце-президентка Всеукраїнської Асоціації «Платформа Сучасного танцю України» Xристина Шишкарьова;

– переможець проекту «Танцюють всі», володар «Гран-прі» у всесвітньо відомих змаганнях VKIBC (Valentina Kozlova International Ballet Competition) та італійському Spoleto International Ballet Competition, володар золотих медалей у найбільш престижних Міжнародних конкурсах артистів балету в номінації “Contemporary dance” в США, Італії, Білорусії та Росії, Ільдар Тагіров;

– актор театру «Мізантроп», чиїм голосом розмовляв сам «Час» попередньої вистави-променаду від U!ZAHVATI, Павло Алдошин;

– актор театру і кіно Петро Мисак;

– костюми від «Patoka Studio», яка працювала над образами для ONUKA, The Maneken, Джамали, Pianoбой, Panivalkova та іншиx вітчизняниx зірок поп-індустрії;

– музика «Діалогів» була написана для вистави українським композитором та театральним діячем Дмитром Саратським.


«Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов

для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий

культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України».

bottom of page